Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Το ΔΣ δεν είναι τσιφλίκι κανενός


Όσα συνέβησαν στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σ.Φ.Π.Μ. (Δευτέρα 28/5/12) που αφορούσε τη σύστασή του και την ανάδειξη του προεδρείου θεωρούμε πως είναι άξια σχολιασμού.
 


Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν 3 στο σύνολο: μία από Αγωνιστικές Κινήσεις, μία από ΑΡΕΝ και άλλη μία «αγνώστου προελεύσεως» η οποία και πέρασε, καθώς υπερψηφίστηκε από ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ (?!). Απορίας άξιον είναι από ποιον κατατέθηκε αυτή η πρόταση, μιας και στα πρακτικά (βλ δίπλα) δεν αναγράφεται κανείς... Η πρόταση προέβλεπε κυκλικό προεδρείο μεταξύ ΔΑΠ και ΠΑΣΠ και κυκλική τη θέση του γραμματέα μεταξύ ΑΡΕΝ και ΠΚΣ. Εντύπωση προκαλεί ότι η πρόταση αυτή στηρίχθηκε και από την ΠΚΣ-ΜΑΣ και χωρίς μάλιστα να τοποθετηθεί για ποιο λόγο υπερψήφισε αυτήν και καταψήφισε τις άλλες. Δεν γνωρίζουμε με ποια λογική. Είναι κάποια πολιτική στάση, είναι θέμα αναλογικότητας και δικαιοσύνης (;) (ελπίζουμε μόνο συνάδελφοι της ΚΝΕ να μην πράξετε αναλόγως και στη Βουλή γιατί τότε θα πρέπει να στηρίξετε –με ψήφο ανοχής έστω- μια κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Σαμαρά, αντιπρόεδρο τον Τσίπρα και υπουργό τον Καμμένο, στη βάση πάντα της αναλογικότητας...)
Η κατάσταση αυτή της “σούπας”, του να μην γνωρίζουμε ποιός καταθέτει τί και ποιός ψηφίζει γιατί, τείνει να γίνει κατεστημένο στο ΔΣ τα τελευταία χρόνια με την ανοχή όλων των παρατάξεων που συμμετέχουν σε αυτό. Είναι ενδεικτικό ότι καμία άλλη παράταξη δεν τοποθετήθηκε για την πολιτική της στάση μέσα στο ΔΣ , πλην των Αγωνιστικών Κινήσεων οι οποίες κατέθεσαν τη δική τους πρόταση.
Η πρόταση των Αγωνιστικών Κινήσεων προέβλεπε το προεδρείο και τη θέση του γραμματέα να εναλλάσσονται κυκλικά μεταξύ των παρατάξεων ΑΡΕΝ, ΠΚΣ, Αγωνιστικές Κινήσεις (αναρωτιόμαστε βέβαια για ποιο λόγο αυτή η πρόταση καταψηφίστηκε από τις άλλες παρατάξεις). Αυτό, γιατί θεωρούμε ότι τα Δ.Σ., σαν όργανα τα οποία αναδείχτηκαν από την πάλη του φοιτητικού κινήματος, αμέσως μετά την χούντα, όταν μέχρι τότε τα διορισμένα από τη χούντα ΔΣ είχαν έναν διεκπεραιωτικό, γραφειοκρατικό ρόλο (που δυστυχώς κάποιες τέτοιες απόψεις ακούγονται μέχρι και σήμερα ότι πρέπει να είναι ο ρόλος των ΔΣ...). Θα πρέπει να υπηρετούν το φοιτητικό  κίνημα, τις Γενικές Συνελεύσεις και τους αγώνες!
Η πρόταση-στάση αυτή των Αγωνιστικών Κινήσεων είναι μια πολιτική στάση την οποία καταθέτουμε στους συλλόγους γιατί δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του συστήματος (που όπως φαίνεται κάποιες άλλες παρατάξεις στη βάση της αναλογικότητας (?) δίνουν “ψήφο εμπιστοσύνης”). Άλλωστε, στο σύλλογο μας έχει αποδειχτεί αρκετές φορές στο παρελθόν αυτό, με το να μην σφραγίζουν αποφάσεις Γ.Σ. (βλ. Καταλήψεις 2006).
Για μας, η συμμετοχή μας στα ΔΣ δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με ανάδειξη προσώπων, αντιπροσώπευση κλπ (γι’ αυτό και δεν ζητάμε στα ψηφοδέλτια των Α.Κ. σταυρό στις φοιτητικές εκλογές). Γι’ αυτό και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε μέλους του ψηφοδελτίου μας να συμμετέχει στο ΔΣ. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε πως είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός μας από την κυκλική θέση του γραμματέα (όχι ότι μας κόφτει κιόλας, αλλά στη βάση της.. αναλογικότητας, όπως στηρίζουν κάποιοι άλλοι). Αυτό όμως φανερώνει και τις πραγματικές τους προθέσεις που δεν είναι άλλες από τον φόβο μήπως και τους χαλάσουμε την “σούπα” που τόσο καλά “μαγειρευόταν” τόσα χρόνια..
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις παλεύουν με τους συλλόγους μαζί με τους φοιτητές και τα όργανά τους, έτσι ώστε αυτά να είναι όργανα πάλης και όχι γραφειοκρατικά και κλειστά. Να υπηρετούνε την πάλη και τους αγώνες των φοιτητών, τις Γενικές τους Συνελεύσεις! Γι’ αυτό και θα επιδιώξουμε η παρουσία μας στο ΔΣ να συμβάλει τα μέγιστα προς αυτήν την κατεύθυνση, με ανοιχτά καλέσματα και την παρουσία όσο το δυνατόν περισσοτέρων φοιτητών σε αυτό, γιατί τα ΔΣ δεν είναι ένα όργανο παραταξιακό, αλλά ένα όργανο των φοιτητών. Η υπεράσπιση των ανοιχτών, δημοκρατικών διαδικασιών είναι υποχρέωση όλων μας! 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 
Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου