Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Νομοσχέδιο Γαβρόγλου: Τα φοιτητικά δικαιώματα στο στόχαστρο



Κυβέρνηση και υπουργείο, χρησιμοποιώντας την  -γνωστή πλέον- τακτική της ψήφισης νομοσχεδίων το κατακαλόκαιρο, όπου οι σύλλογοι είναι αντικειμενικά αδρανοποιημένοι, ετοιμάζουν νέα επίθεση στα φοιτητικά δικαιώματα μέσα από το νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Το νομοσχέδιο αυτό (που από ότι λέγεται θα ψηφιστεί στα μέσα Ιούλη) έρχεται να πατήσει (και να συνεχίσει) πάνω στα χτυπήματα που έχει επιφέρει η εφαρμογή του ν. Διαμαντοπούλου και του σχ. Αθηνά στα φοιτητικά δικαιώματα μέσα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να προωθήσει τα ιδιαίτερα συμφέροντα της σημερινής κυβέρνησης στο χώρο της τριτοβάθμιας, μέσα από διάφορες σχέσεις και ερείσματα που προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πανεπιστήμιο και το καθηγητικό κατεστημένο.  Έτσι, πέρα από τις αλλαγές στα όργανα διοίκησης που υπηρετούν αυτόν τον στόχο έχουμε μια σειρά αλλαγές οι οποίες είναι ξεκάθαρα χτυπήματα στο δρόμο για το πτυχίο.

            Συγκεκριμένα ετοιμάζονται: 1) Νέα κύματα συγχωνεύσεων σχολών και τμημάτων, καθώς στο νόμο προβλέπεται αυτές να μπορούν να γίνουν με την ευκολία της έκδοσης ενός προεδρικού διατάγματος. 2) Η παγίωση του καθεστώτος των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και το στρώσιμο του εδάφους για την επέκταση τους στο προπτυχιακό επίπεδο. 3) Η δημιουργία, σε επίπεδο περιφέρειας, των λεγόμενων «Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» που στόχο έχουν να προωθήσουν πιο εύκολα τις επιταγές της Μπολόνια, αλλά και τη νομιμοποίηση της ένταξης ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των πανεπιστημίων μέσα από την αναζήτηση εξεύρεσης πόρων από διάφορες «εναλλακτικές πηγές». 4) Η περεταίρω συμπίεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μέσω του κυνηγιού πιστωτικών μονάδων και επιμορφώσεων, αφού με απόφαση του υπουργείου θα μπορούν να ιδρύονται σε επίπεδο ΑΕΙ τα λεγόμενα «Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης». 5) Η προώθηση της ακόμα περισσότερο πολυδιάσπασης των σπουδών και των αποφοίτων «πολλών ταχυτήτων», καθώς δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης στα ΑΕΙ διετών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Κάτι που επίσης αποτελεί ένα επιπρόσθετο μέσο εκτόνωσης της πίεσης που ασκεί το δυναμικό των ΕΠΑΛ σε ένα σύστημα που του έχει καταδικάσει το μέλλον. 6) Τέλος, σε σχέση με το άσυλο, αυτό κατοχυρώνεται μόνο ως «ακαδημαϊκό», «έναντι όποιου θέλει να το καταλύσει» (πχ μια κατάληψη!) και προβλέπεται η δυνατότητα επέμβασης της αστυνομίας είτε μετά από κάλεσμα του πρυτανικού συμβουλίου είτε μέσω εισαγγελικής παρέμβασης. 
 Την ίδια στιγμή που ετοιμάζουν όλα αυτά τα μέτρα έχουν το θράσος επικαλούμενοι τα γνωστά επιχειρήματα περί «εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης» της εκπαίδευσης να τα παρουσιάζουν ως προοδευτικά. Αλήθεια, ποιοι;  Εκείνοι, που χωρίς κανέναν ενδοιασμό, μόλις πριν λίγες μέρες ψήφισαν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Εκείνοι, που εφαρμόζουν όλο αυτό το διάστημα ακατάπαυστα την πολιτική των ταξικών φραγμών και της εντατικοποίησης στις σχολές και την εκπαίδευση, καταστέλλοντας όποια φωνή αντίστασης υπάρξει (βλ. Διώξεις φοιτητών, μαθητών, καταστολή στις πρόσφατες κινητοποιήσεις).
 Γι’ αυτό μας πετάν και το «τυράκι» της επαναφοράς και της αύξησης των θέσεων της συνδιοίκησης μέσω του νομοσχεδίου (εκπρόσωποι φοιτητών σε Συγκλήτους, Τμήμα κ.α.). Καμία αυταπάτη να μην έχουμε για τον ρόλο της συνδιοίκησης! Αυτός δεν είναι άλλος από τη νομιμοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν αυτά τα κρατικά όργανα, διαμέσου της συμμετοχής εκπροσώπων των φοιτητών σε αυτά. Δεν θα γίνουμε, όμως, συνένοχοι στη σφαγή μας!
 Συνάδελφοι-σες,
καμία αυταπάτη δεν πρέπει  να καλλιεργηθεί στο φοιτητικό σώμα για τις τάχα «δημοκρατικές προθέσεις» της κυβέρνησης. Αντίστροφα, πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση ανάδειξης των πραγματικών στόχων της επίθεσης κόντρα τόσο στην κυβέρνηση και το υπουργείο όσο και στη δεξιά αντιπολίτευση της ΔΑΠ και της ΝΔ (βλέπε θέσεις για πλήρη κατάργηση του ασύλου). Να γυρίσουμε την πλάτη στην υποταγή της κυρίαρχης αριστεράς, η οποία από ότι φαίνεται έχει αποδεχθεί ότι το νομοσχέδιο θα περάσει, αφού στα αιτήματά της υπάρχει ήδη το «να μείνει στα χαρτιά», ενώ μέχρι και προετοιμάζεται να στρογγυλοκάτσει ξανά στις καρέκλες της συνδιοίκησης που της προσφέρονται. Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει από σήμερα μέσα και έξω από τους συλλόγους μας να προετοιμάσουμε τις αντιστάσεις μας στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν.

•         Να μην περάσει το Νομοσχέδιο Γαβρόγλου
•         Κάτω ο Νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου
•         Κάτω τα χέρια από το Άσυλο
•         Παλεύουμε για Σπουδές-Δουλειά-Ελευθερίες
•         Απέχουμε από τα όργανα συνδιοίκησης, όποια αναλογία και εάν αυτά έχουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου