Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Με αφορμή την επιστολή των 400 φοιτητών του ΑΠΘ - Κάτω τα χέρια από το Άσυλο!



Είναι γνωστό πλέον ότι όταν ανοίγει η κουβέντα για το Άσυλο, νέα επίθεση προετοιμάζεται ενάντια στους φοιτητές. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η επιστολή 400+ «ανεξάρτητων» φοιτητών προς κοσμητεία και πρυτανεία, που κάνει λόγο για την επικινδυνότητα και την εγκληματικότητα στους χώρους του ΑΠΘ, λόγω της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών σε αυτό και καταλήγει στο να ζητούν περισσότερη ασφάλεια και λήψη απαραίτητων μέτρων από την πρυτανεία. Σε καμία περίπτωση δεν παραγνωρίζουμε το υπαρκτό πρόβλημα και την ειλικρινή αγωνία πολλών φοιτητών αλλά δεν μπορούμε παρά να αντιταχθούμε σε απόψεις που ζητούν περισσότερη αστυνόμευση στο πανεπιστήμιο. Η αστυνόμευση στους χώρους του πανεπιστημίου έρχεται να χτυπήσει τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των φοιτητών με τα παραδείγματα να είναι πολλά και πρόσφατα (βλ. ΠΑ.ΜΑΚ., Πάντειο). Από δίπλα, ξεδιπλώνεται η μεθοδευμένη προπαγάνδα δημοσιογράφων, ΜΜΕ, και λοιπών παραγόντων του συστήματος (Μπουτάρης) που ξαφνικά «ευαισθητοποιούνται» για τις σπουδές και την ασφάλεια των φοιτητών. Για το ότι στις περιοχές γύρω από το ΑΠΘ, με την ανοχή του συστήματος και για την εξυπηρέτηση των στοχεύσεων του, πνίγεται η νεολαία στο μπάφο και την πρέζα, ούτε λόγος!
Και αυτή την φορά, λοιπόν, το κομμάτι του Ασύλου αποτελεί τμήμα του νομοσχεδίου Γαβρόγλου που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ήδη η κυβερνητική προπαγάνδα, προκειμένου να περισώσει ό, τι της απέμεινε από τον αριστερό της μανδύα, μιλά για επαναφορά του Άσύλου με νόμο. Για να είμαστε ξεκάθαροι, το Άσυλο όπως και άλλες δημοκρατικές και συνδικαλιστικές κατακτήσεις του λαού είναι αγκάθια στο σύστημα που προσπαθεί διαρκώς να τα αποβάλει και δεν κατοχυρώνονται με νόμους. Οι εκάστοτε νόμοι κάθε φορά αντανακλούν τους συσχετισμούς που έχει διαμορφώσει (ή δεν έχει) το κίνημα με την πάλη του ενάντια στην επίθεση του συστήματος. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις και παρά τη φιλολαϊκή ρητορεία, «για πλημμελήματα και κακουργήματα είναι αυτοδίκαιη η παρέμβαση δημόσιας δύναμης», κατά τα λεγόμενα του Υπουργού. Άραγε σε αυτά τα ποινικά αδικήματα εξαιρούνται οι κινητοποιήσεις, οι απεργίες, οι καταλήψεις, οι αγώνες;

Συνεργός στην κυβερνητική πολιτική με τη στάση της γίνεται και η ΚΝΕ-ΜΑΣ, που βλέπει τη λύση στη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφάλειας. Στο αίτημα αυτό δεν χωρούν πολλές και ξεχωριστές ερμηνείες. Σεκιουριτάδες στο πανεπιστήμιο σημαίνει απαγόρευση διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων, έλεγχοι πάσο, κλειδώματα σχολών και περιορισμός της πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης των φοιτητών μέσα από το πανεπιστήμιο.

Για μας, η απάντηση βρίσκεται στη συγκρότηση... ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος! Προκαλεί ο Γαβρόγλου τα δημοκρατικά αισθήματα των φοιτητών όταν αναφέρεται στο φοιτητικό κίνημα, γνωρίζοντας πως η ρεφορμιστική λογική που υπηρέτησε πίστα ο ΣΥΡΙΖΑ μες στο κίνημα φέρει τεράστιες ευθύνες για την οπισθοχώρηση του, τόσο του φοιτητικού όσο και του λαϊκού ευρύτερα. Προκαλεί η διάταξη του νέου νομοσχεδίου Γαβρόγλου για το Άσυλο που συνοψίζει τις πιο αντιδραστικές διατάξεις των τελευταίων 30 χρόνων (μαζί και τη διάταξη του νόμου Γιαννάκου), υπενθυμίζοντας ότι το Άσυλο είναι «ακαδημαϊκό» και όχι των φοιτητών και του λαού. Το φοιτητικό κίνημα συγκροτείται στη βάση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του, στους αγώνες για αξιοπρεπείς ρυθμούς σπουδών, ενάντια στην κατεύθυνση όξυνσης των ταξικών φραγμών και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθούν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ. Οι απαντήσεις, επομένως, βρίσκονται στην κατεύθυνση ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος ενάντια στη βάρβαρη πολιτική και την επίθεση στα πανεπιστήμια, στο χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων των φοιτητών και την φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Μόνο τότε το Άσυλο θα ξαναγίνει λαϊκό, θα γίνει Άσυλο αγώνων και θα καθαρίσουν οι χώροι του πανεπιστημίου από όσους τους λυμαίνονται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου