Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

ΑΠΘ: Η ΚΝΕ-ΠΚΣ απαιτεί "ειδικευμένο προσωπικό" για την ...ασφάλεια των φοιτητών

Ποιον εξυπηρετεί η «φύλαξη» του Πανεπιστημίου;

Καταγγελία στις δυνάμεις της ΚΝΕ-ΠΚΣ για τις συστημικές της προτάσεις


«Η Σύγκλητος (του ΑΠΘ) εκφράζει δημόσια την υποστήριξή της στη θέση […] ότι για τα θέματα διακίνησης ναρκωτικών, παράλληλα με την πρόβλεψη του νόμου για αυτεπάγγελτη παρέμβαση της αστυνομίας, υπάρχει διαρκής πρόσκληση παρέμβασης της αστυνομίας στους χώρους του ιδρύματος.»

«Αντίθετα, να παρθούν άμεσα μέτρα […] πρόσληψης ειδικευμένου προσωπικού με ευθύνη του ιδρύματος, που θα φροντίζει την ασφάλεια των φοιτητών».

Εάν και εσάς η μόνη διαφορά που σας φαίνεται είναι πως το δεύτερο κείμενο είναι πιο διεκδικητικό στο αίτημα της ύπαρξης «φύλαξης» στο πανεπιστήμιο, τότε οι ανησυχίες μας για την κατάσταση στην αριστερά ευσταθούν. Το 1ο κομμάτι είναι απόσπασμα από ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ για το ζήτημα της φύλαξης του πανεπιστημίου, ενώ το 2ο είναι απόσπασμα από ψήφισμα της ΠΚΣ όπως αυτό κατέβηκε σε ΔΣ στο ΑΠΘ (αναδιατυπωμένα ψηφίσματα κατατέθηκαν και αλλού).
Ας μην είμαστε βέβαια «άδικοι», καθώς η ΚΝΕ σπεύδει να συμπληρώσει σε άλλο ψήφισμα που κατέβηκε στο ΕΜΠ πως αν και απαιτεί τη θεσμοθέτηση φύλαξης των φοιτητών, δε θα πρέπει να υπάρχει «καμία σκέψη για Security και τοποθέτηση καμερο-χαφιέδων». Ευτυχώς δηλαδή, γιατί γίνεται σαφές ποιος θέλουν να είναι ο φορέας καταστολής των φοιτητών. Υποτίθεται πως δεν καταλαβαίνουν πως βάζουν με τον τρόπο τους τις θεμέλιες λίθους για να δικαιολογηθεί αρχικά η ύπαρξη προσωπικού φύλαξης στο ΑΠΘ και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια, και στη συνέχεια το κράτος να προχωρήσει στην επίσημη πια τοποθέτηση της αστυνομίας.

Είναι βαθιά η ανεμπιστοσύνη της ΚΝΕ-ΠΚΣ στις δυνάμεις των φοιτητών και στη δυνατότητά τους να οργανωθούν μέσα από τα συλλογικά τους όργανα. Ξέχασε μάλλον πως κράτος και αστυνομία έβαλαν μέσα στις σχολές μας το εμπόριο και τη χρήση των ναρκωτικών, τα περιστατικά πορνείας και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, και καταντούν να ζητάνε από αυτούς τους ίδιους τη φύλαξή μας. Ξέχασε μάλλον ότι υπουργείο και πρυτανεία νομοθέτησαν τη διακίνηση μεθαδόνης και βουπρενορφίνης στο ΑΧΕΠΑ μέσα στο ΑΠΘ το 2007 μετατρέποντας τους χώρους του πανεπιστημίου σε μία τεράστια πιάτσα σαν εκδικητική απάντηση στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος. Είναι, αλήθεια, τόσο αθώα η ΚΝΕ να πιστεύει πως το μέτρο που προτείνει θα έχει οποιαδήποτε «αποτελεσματικότητα» στον τομέα της ασφάλειας μας, να πιστεύει πως το κράτος δε θα προχωρήσει όσο περνάει από το χέρι του στην ίδια καταστολή οποιασδήποτε πολιτικής και πολιτιστικής δράσης των φοιτητών;

Οι προτάσεις της ΚΝΕ-ΠΚΣ δεν είναι αθώες. Κινούνται στη ρεφορμιστική λογική που βλέπει τις λύσεις εντός των τειχών του συστήματος και που αποδεικνύεται ακόμη μια φορά τρομερά επικίνδυνη για την πάλη των φοιτητών. Και όλα αυτά λέγονται την ίδια στιγμή που με το νέο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, εκτός από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις για συγχωνεύσεις κλπ., επιχειρείται και η χαριστική βολή στην ύπαρξη του Ασύλου, αδειοδοτείται δηλαδή η επέμβαση της αστυνομίας στο Άσυλο ακόμα και σε περίπτωση πλημμελήματος! Για να το πούμε με απλά λόγια, για έναν φοιτητή που θα αφισοκολλάει εντός του πανεπιστημίου, η αστυνομία θα έχει δικαίωμα να επέμβει.

Εμείς καταγγέλλουμε απερίφραστα τη στάση της ΚΝΕ που μπαίνει ουσιαστικά σύμμαχος στην προσπάθεια κατάργησης του Ασύλου. Καταγγέλλουμε ότι όχι μόνο οι προτάσεις τις είναι άχρηστες στην προσπάθεια να οργανωθεί ξανά η πάλη των φοιτητών, αλλά βάζει και η ίδια βούτυρο στο ψωμί των προσπαθειών της Κυβέρνησης και της πρυτανείας ενάντια στο φοιτητικό κίνημα.

Η οργανωμένη μας πάλη είναι η μόνη που μπορεί να μπει ανάχωμα στο εμπόριο που δρα υπό την καθοδήγηση και για τους σκοπούς κράτους και κυβέρνησης και η μόνη που μπορεί και οφείλει να πετάξει στα σκουπίδια ρεφορμιστικές απόψεις που θεωρούν το σύστημα περισσότερο σύμμαχο απ’ ό,τι είναι το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου