Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Ανακοίνωση για το 18ο Camping Αγωνιστικών Κινήσεων & Μαθητικής Αντίστασης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος το 18ο Camping των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης. Με ιδιαίτερα πλατιά συμμετοχή βρεθήκαμε το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου στο Δρέπανο Πλάκας Ναυπλίου, επιλέγοντας  για άλλη μια φορά ένα διαφορετικό τρόπο διακοπών και εφαρμόζοντας στην πράξη το τρίπτυχο Αυτοοργάνωση- Συλλογικότητα- Αλληλεγγύη. Μέσα σ αυτό το δεκαήμερο αναπτύχτηκε πλούσια πολιτική συζήτηση και εκφράστηκαν έντονοι προβληματισμοί  τόσο στα πλαίσια των γνωστών πια ομάδων του κάμπινγκ όσο και στις εκδηλώσεις μας.

Έπειτα λοιπόν από μια χρονιά  με πυκνές πολιτικές εξελίξεις , κουβεντιάσαμε αρχικά για την αναγκαιότητα σύνδεσης της κοινής δράσης με την αυτοδύναμη παρέμβαση μας . Οι δύο εισηγήσεις εκ μέρους του ΚΚΕ(μ-λ)ανέλυσαν ανέλυσαν την οπτική της αντικαπιταλιστικής-αντιιμπεριαλιστικής-αντισυνδιαχειριστικής άποψης, αλλά και τη στάση της υπόλοιπης Αριστεράς πάνω στο ζήτημα της κοινής δράσης , τόσο ιστορικά, μέσα από τα 35 χρόνια παρέμβασης του χώρου μας, όσο και στο σήμερα αναλύοντας τις πολιτικές εξελίξεις και τα καθήκοντα μας. Συζητήσαμε για τα διάφορα επίπεδα συνεργασιών αλλά και το δικό μας διακριτό πολιτικό στίγμα, έχοντας πάντα ως σημείο αναφοράς τη συμβολή στη συγκρότηση κινήματος.
 Στη συνέχεια, ανταλλάξαμε απόψεις με τους Τούρκους συναγωνιστές της Partizan για τα κινήματα νεολαίας στον κόσμο σε μια πραγματικά διεθνιστική εκδήλωση μεταφοράς εικόνας και πολιτικών απόψεων. Επικεντρωθήκαμε ο καθένας στα ιδιαίτερα νεολαιίστικα κινήματα που αναπτύχθηκαν στη χώρα του και στα συμπεράσματα που βγάλαμε είτε π.χ. για τη φύση της επίθεσης που διεξάγει το σύστημα ενάντια στη νεολαία είτε για τη διαπάλη των γραμμών μέσα στο κίνημα και πολλά άλλα.
 Τέλος, φυσικά δεν έλλειψε η συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός πολιτικοποιημένου φοιτητικού κινήματος τόσο αναφορικά με τους όρους και το περιεχόμενο συγκρότησης του όσο και με το -ψηφισμένο πλέον- ν.σ. Γαβρόγλου, το οποίο συμπυκνώνει όλη την επίθεση του συστήματος στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτή ήταν και η πιο πλούσια συζήτηση από τοποθετήσεις καθώς το δυναμικό και των φοιτητών αλλά και των μαθητών προσέγγισε ζητήματα όπως οι όροι και οι τρόποι συγκρότησης κινήματος, η σχέση μαζικοποίησης και πολιτικοποίησης των αγώνων καθώς και η δική μας παρέμβαση.
Τα φετινά εργαστήρια  περιελάμβαναν τα  καθιερωμένα των ΤΕΙ και των Νέων Εργαζόμενων Ανέργων ενώ ο αυξημένος αριθμός των μαθητών επέβαλλε όχι ένα αλλά δυο μαθητικά εργαστήρια. Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε το εργαστήριο για το ποδόσφαιρο και τη σχέση του με το λαϊκό κίνημα αλλά και η πρωτοβουλιακού τύπου συζήτηση για τα ψυχοκοινωνικά αδιέξοδα της νεολαίας, μια συζήτηση που προσπάθησε – και πέτυχε- να προσεγγίσει ένα ζήτημα που αφορά ολοένα και πλατύτερα κομμάτια νεολαίας.
Εκτός όμως από το πολιτικό σκέλος του, το φετινό κάμπινγκ είχε και στο πολιτιστικό του σκέλος ένα θετικό πρόσημο. Η πρώτη ρεμπέτικη βραδιά με μέλη των Μουργκάνα είχε πολύ χορό, τραγούδι και έδωσε τον τόνο καθώς όλο το 10ημερο υπήρχαν αυτοσχέδιες μουσικές βραδιές στην παραλία με ελληνικά αλλά και τουρκικά τραγούδια. Αυτή που ξεχώρισε ήταν η βραδιά με το κοινό γλέντι με τους  συναγωνιστές της Partizan,  όπου τα παιδιά από τη Βίδα έπαιζαν ως αργά, σε ένα γλέντι που η διεθνιστική αλληλεγγύη και η φιλία των λαών εκφράστηκαν τόσο μουσικά, από τα κοινά αντάρτικα όσο και με την ανταλλαγή συνθημάτων, σε ένα κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού.
Επιπλέον, είχαμε και φέτος  τα τουρνουά τάβλι (με livestreaming μετάδοση), ποδοσφαίρου αλλά και πινγκ-πονγκ ενώ η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία» μας έδωσε πολλά στοιχεία για τη συμβολή των ελληνοαμερικανών κομμουνιστών στο αμερικανικό κίνημα. Ακόμη, το βιβλιοπωλείο «Εκτός των Τειχών» εφοδίασε το κάμπινγκ με πολλές νέες αλλά και παλιές εκδόσεις.
Πραγματικά ξεχωριστή αναφορά αξίζει η εκδρομή στην Ακροναυπλία, στο μνημείο των φυλακισμένων κομμουνιστών, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε ζωντανό ένα λαμπρό σύμβολο αντίστασης  του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, ενάντια στην προσπάθεια του συστήματος να το θάψει, γκρεμίζοντας τις φυλακές και κάνοντάς τες ξενοδοχείο.
Συνολικά, αυτό το 10ήμερο ξεκουραστήκαμε, χαλαρώσαμε και κάναμε και τα μπάνια μας αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι περάσαμε τις διακοπές μας με ένα συλλογικό τρόπο, υλοποιώντας το τρίπτυχο Αυτοοργάνωση-Συλλογικότητα-Αλληλεγγύη.  Η κυκλική ανάληψη όλων των λειτουργιών του κάμπινγκ από τις ομάδες αποτελεί πολύ ουσιαστικό στοιχείο αυτού του τριπτύχου ,ενώ  η καλύτερη πολιτική λειτουργία τους  καθώς και τα πολλά πηγαδάκια μας εφοδίασαν –μαζί με τις πολιτικές εκδηλώσεις-για την επόμενη χρονιά.  Το επόμενο ραντεβού που δίνουμε με όλο τον κόσμο που βρεθήκαμε στο κάμπινγκ, με αυτούς που δεν κατάφεραν να έρθουν αλλά και με όλο τον λαό και την νεολαία είναι στους δρόμους, στις σχολές και στα σχολεία για να συμβάλλουμε στην αναγκαία όσο ποτέ δημιουργία εστιών αντίστασης. Καλούμε όλους τους συναγωνιστές και φίλους να ανανεώσουμε την συνάντηση μας στο πανελλαδικό συντονιστικό των Αγωνιστικών Κινήσεων που θα γίνει το φθινόπωρο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου