Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Κάτω ο ν. Γαβρόγλου και ο ν. Πλαίσιο! Τα δικαιώματά και το μέλλον μας κρίνονται και θα κρίνονται στην πάλη!

Τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και πιο φανερό πόσο έντονα έχουν μπει στο στόχαστρο της επίθεσης τα φοιτητικά μας δικαιώματα. Είναι εμφανής η προσπάθεια του συστήματος να προσαρμόσει το Πανεπιστήμιο στον εργασιακό μεσαίωνα των απολύσεων, της επισφάλειας ,της ανεργίας.Γι’ αυτό και προσπαθεί να οικοδομήσει ένα Πανεπιστήμιο «λίγων κι εκλεκτών», που δε θα χωράει τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών και ταυτόχρονα, ένα Πανεπιστήμιο πλήρως αποστειρωμένο από πολιτικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα,όπου η έννοια του αγώνα θα είναι ξένη για τον φοιτητόκοσμο.Αυτή την αντιδραστική κατεύθυνση έρχεται να υπηρετήσει και να αναβαθμίσει ο ν. Γαβρόγλου σαν συνέχιση του ν. Πλαίσιο στα Πανεπιστήμια. Ήδη στο διάστημα που έχει περάσει από την ψήφισή του, βιώσαμε στο πετσί μας την επιθετικότητα με την οποία βάλθηκαν σύσσωμοι κυβέρνηση-πρυτάνεις-καθηγητές να τσακίσουν τα ήδη κουτσουρεμένα δικαιώματά μας.

Τι είδαμε όλον αυτό τον καιρό:

·Την καταπάτηση του Ασύλου. Αξιοποιώντας την διάταξη του νόμου περί «ΑκαδημαικούΑσύλου» που δίνει τη δυνατότητα «επέμβασης δημόσιας δύναμης μετά από απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου», οι δυνάμεις καταστολής ήδη πραγματοποιούν περιπολίες στο χώρο του ΑΠΘ δήθεν για την καταπολέμησητων ναρκωτικών, ενώ την ίδια στιγμή στην ΑΣΟΕΕ με αφορμή δύο περιστατικά τραμπουκισμών ανακοινώθηκε εισαγγελική παρέμβαση. Αμφισβητείται πλέον έμπρακτα από το κράτος κάθε δικαίωμα σε ελεύθερη συνδικαλιστική –πολιτιστική έκφραση που είχε κατακτήσει με αγώνες το φοιτητικό κίνημα ,για να μπουν στο περιθώριο οι αντιστάσεις μας με όπλο το φόβο και την τρομοκρατία.

· Το προχώρημα της κατεύθυνσης συγχωνεύσεων-καταργήσεων τμημάτων των ΤΕΙ . Ήδη η κυβέρνησηεξήγγειλε τη δημιουργία τεσσάρων υπερ –Πανεπιστημίων(δυτικής Αττικής, Ιονίου, Θεσσαλίας και Ιωαννίνων) που θα προκύψουν από την κατάργηση κάποιων  τμημάτων ΤΕΙ που θα αξιολογηθούν αρνητικά και από την ένωση κάποιων άλλων με πανεπιστημιακά τμήματα ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν διετή προγράμματα σπουδών μέσα στα ΑΕΙ.Για την πραγματοποίηση αυτών των σχεδίων  ένα προεδρικό διάταγμα, με βάση το ν. Γαβρόγλου ,θα είναι αρκετό. Αυτό σημαίνει άμεσο πέταγμα χιλιάδων φοιτητών εκτός σχολών και περισσότερη εντατικοποίηση των «τυχερών» τμημάτων που δε θα κλείσουν ,και από την άλλη περεταίρω αμφισβήτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

· Το συντριπτικό χτύπημα των πτυχίων με τη θέσπιση των «πιστοποιητικών» των 120 ECTS ή αλλιώς του νέου «διετούς κύκλου σπουδών». Οι «κύκλοι», τα διάφορα «πιστοποιητικά», το «δια βίου» κυνήγι πιστωτικών μονάδων, καθώς και το νέο κυνήγι της «διδακτικής επάρκειας», είναι όλα βήματα στη διάλυση του ενιαίου πτυχίου και των δικαιωμάτων που αυτό κατοχύρωνε ή συμβόλιζε εδώ και δεκαετίες.Μας εισάγουν βαθιά στη ζούγκλα του νέου εργασιακού μεσαίωνα.

·Το χτύπημα σε όλα τα επίπεδα του δωρεάν πλέγματος. Πριν λίγο καιρό βρεθήκαμε μπροστά στο ενδεχόμενο να διακοπεί η διανομή των συγγραμμάτων μας. Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε, εν τέλει, τη διανομή τους (φοβούμενη τον αναβρασμό που δημιουργήθηκε στον φοιτητόκοσμο), αλλά από την άλλη είναι βέβαιο ότι η κατάσταση αυτή συνέτεινε στη δημιουργία ενός κλίματος ότι «οι ανάγκες μας κοστολογούνται» και ότι στην τελική«όλα τα δικαιώματα του φοιτητόκοσμου είναι υπό αίρεση». Στην ίδια ρότα κινείται και η ανακοίνωση για το κλείσιμο των λεσχών εστιών πανελλαδικά που υπάγονται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Το έδαφος για την κατάσταση αυτή στρώνει καιρό τώρα ο ν. Πλαίσιο, και ο ν. Γαβρόγλου που θέτουν το ζήτημα του οικονομικού αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων , με λίγα λόγια απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και μετακύλιση του κόστους σπουδών στις πλάτες των φοιτητών. Σ’ όλο αυτό το δυσμενές κλίμα, για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών,έρχεται να προστεθεί η κατάργηση της φοιτητικής ασφάλισης με Εγκύκλιο του Υπουργείου ήδη από τη 1/9 και το χτύπημα του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος που φέρνει η 3η  αξιολόγηση(προς ώρας η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση των δικαιούχων του επιδόματος!). Τέλος, τα δίδακτρα που παγιώνει ο νόμος στα μεταπτυχιακά ανοίγουν με όλο και μεγαλύτερη ένταση το ζήτημα καθιέρωσής τους στα προπτυχιακά. Το έδαφος αυτό στρώνουν καιρό τώρα δηλώσεις παραγόντων του συστήματος με τελευταία αυτή του αντιπρύτανη του ΠΑΜΑΚ περί επιβολής τέλους εγγραφής 100 ευρώ στους φοιτητές!!!

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις εκτιμάμε πως οι ανάγκες και τα προβλήματα που προκαλεί η επίθεση στα δικαιώματά μας δεν προσπερνιούνται. Αντιμετωπίζονται μόνο συλλογικά, με αγώνα. Στην κατεύθυνση δημιουργίας όρων για τη συγκρότηση ενός ισχυρού φοιτητικού κινήματος που θα αντιτίθεται συνολικά στην πολιτική χτυπήματος όλων αυτών των δικαιωμάτων που κερδήθηκαν από την πάλη του φοιτητικού κινήματος. Να πιάσουμε ξανά το νήμα των αγώνων. Να συζητήσουμε με τους συμφοιτητές μας μαζικά στους συλλόγους μας και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα κόντρα στην ηττοπάθεια,κόντρα σε λογικές διαχείρισης από κάθε λογής «σωτήρες».

· ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ-ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
· ΕΝΙΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
·ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ
·ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
· ΚΑΤΩ Ο Ν. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Ο Ν. ΠΛΑΙΣΙΟ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου