Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Έξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια - Αλληλεγγύη των λαών



Τους τελευταίους μήνες έχει ανοίξει έντονα η συζήτηση γύρω από την ονομασία της πΓΔΜ. Μια συζήτηση με αρκετές προεκτάσεις και σε διάφορα επίπεδα που κινούνται όχι μόνο γύρω από ιστορικά ζητήματα αλλά κυρίως γεωστρατηγικά. Φυσικά οι διεργασίες για το ζήτημα της ονομασίας έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες,όταν από τον Νοέμβρη ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, μέσω της ενεργοποίησης του απεσταλμένου του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, ξεκινά τις κουβέντες γύρω από το όνομα. Οι απανωτές συναντήσεις και τοποθετήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ δεν κρύβουν καμία έγνοια για τους λαούς της περιοχής, αλλά αντίθετα κρύβουν τις επιδιώξεις τους στα Βαλκάνια.

Η κρίση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας να γεννά συνεχώς νέες αντιπαραθέσεις. Οι προσπάθειες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για περικύκλωση της Ρωσίας δεν σταματούν στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, αλλά εντάσσουν και τα Βαλκάνια σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Εδώ και δεκαετίες τα Βαλκάνια φαίνεται να μυρίζουν μπαρούτι, με βάση τις παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και την όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή.Σε αυτά τα πλαίσια οι ΗΠΑ θέλουν να προχωρήσουν γρήγορα στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ώστε να αποκτήσουν άλλο ένα «όπλο» στην περιοχή έναντί της Ρωσίας.
Μέσα σε αυτό το σύνθετο φόντο τίθεται και το ζήτημα του ονόματος,γύρω από το οποίο οι αμερικανονατοϊκοί επιχειρούν μια διευθέτηση για να πατήσουν το πόδι τους πιο γερά στα Βαλκάνια, ευθυγραμμίζοντας τους υποτελείς τους από τις δύο πλευρές των συνόρων. Οι δύο αστικές τάξεις (Ελλάδα-πΓΔΜ) με βάση την εξάρτηση τους από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό ελπίζουν σε μερικά ψίχουλα από τα αφεντικά τους, ξεχνώντας ότι για τους ιμπεριαλιστές οι λαοί και οι εξαρτημένες χώρες είναι απλώς κρέας για τα κανόνια τους. Η οποιαδήποτε «λύση» είναι σίγουρο ότι θα έρθει από τα «πάνω» και θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, αυξάνοντας τους πολεμικούς κινδύνους που μας απειλούν.
Φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να δώσει ότι έχει και δεν έχει στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό,διεκδικώντας την προώθηση των φιλοδοξιών του ντόπιου κεφαλαίου στην περιοχή. Από το «καλωσόρισμα» του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο,την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, την εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο, μέχρι το ελικοδρόμιο στην Αλεξανδρούπολη, εκφράζονται οι επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης για να «παίξει» αναβαθμισμένο ρόλο σε Βαλκάνια και Αιγαίο. Σε αυτά τα πλαίσια οι βάσεις του θανάτου βαφτίζονται «αναβάθμιση της γεωστρατηγικής μας θέσης», δίνοντας πάτημα στην δημιουργία ενός αντιδραστικού και εθνικιστικού κλίματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι διάλογος για το ζήτημα του ονόματος έχει δώσει ώθηση σε σοβινιστικές και φασίζουσες αντιλήψεις με αποκορύφωμα το κλίμα που επικράτησε την ημέρα του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό. Η φωτιά στην κατάληψη στην Θεσσαλονίκη δείχνει την ένταση της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής, που προωθείτε από το σύστημα για να καταστείλει τους αγώνες του λαού και να δημιουργήσει ένα όλο και πιο αντιδραστικό κλίμα.  
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, ότι και οι δύο βιώνουμε στο πετσί μας την ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την επίθεση του συστήματος. Τα συμφέροντα των λαών δεν έχουν καμία σχέση με τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών και των αστικών τάξεων. Τα ψευτοδιλήμματα που τίθενται έρχονται για να αποπροσανατολίσουν τους λαούς από τους πραγματικούς τους εχθρούς, τους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους λακέδες τους. Την ίδια στιγμή που και οι δύο λαοί βιώνουν την καταπίεση, προσπαθούν να τους κάνουν κρέας για τα κανόνια τους ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα σχέδια τους προϋποθέτουν το ξεζούμισμα και το αιματοκύλισμα των λαών. Δεν θα τους περάσει!Πρέπει να συμβάλουμε στην οικοδόμηση μαζικού αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού κινήματος. Ενός κινήματος που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη των λαών, στον διεθνισμό και θα εναντιώνεται σε κάθε πόλεμο και επαναχάραξη των συνόρων, κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών!

·        ΕΞΩ ΝΑΤΟ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠ’ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
·        ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ
·        ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
·        ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΦΑΣΙΣΜΟ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου