Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Ανακοίνωση της Μαθητικής Αντίστασης και των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ




Το σχέδιο νόμου για τα ΤΕΙ χτυπά φοιτητές και μαθητές! Να αντισταθούμε μαζικά!
 


Μας στερούν προοπτική, μας τάζουν ένα μέλλον εργασιακού μεσαίωνα, φτώχιας και πολέμων! Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.-ΑΝ.ΕΛ. ικανοποιεί μία προς μία τις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών μπροστά στο κλείσιμο της «3ης αξιολόγησης». Ψηφίζει ένα βαθιά αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο και ξηλώνει εν μία νυκτεί σημαντικές κατακτήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Καταργούν το δικαίωμα στην απεργία, παίρνουν τα σπίτια του φτωχού λαού μέσα από πλειστηριασμούς και πουλάνε γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές.

Η νεολαία που βρισκόμαστε στα σχολεία και στις σχολές βιώνουμε από πολύ νωρίς αυτή την ένταση της επίθεσης.  Μας αμφισβητούν κατακτήσεις, όπως το δικαίωμα στη «Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους» και το μαζικό δικαίωμα των παιδιών του λαού και της εργατικής τάξης να μπορούν να σπουδάσουν.Προσπαθούν να χτίσουν τα σχολεία των λίγων και εκλεκτών και θέτουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ισχυρούς ταξικούς φραγμούς. Σκοπός τους είναι τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών που δε θα ανταπεξέρχονται σε αυτά τα εμπόδιανα ρίχνονται βίαια σε ένα χώρο εργασίας χωρίς δικαιώματα . Θα περιπλανώνται από την ανεργία στην επισφαλή ελαστική εργασία, ώστε να αποτελούν εκμεταλλεύσιμη ύλη για τα συμφέροντα της εργοδοσίας, χωρίς καμιά δυνατότητα αντίστασης σε αυτή.

Η αλήθεια που μας κρύβουν πίσω από τη λεγομένη «Πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ» που προωθούν!
Σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο παιδείας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές οι οποίες θα επηρεάσουν όλο το φάσμα των βαθμίδων τόσο της Δευτεροβάθμιας όσο και της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει εναγωνίωςστους ιμπεριαλιστές  τα διαπίστευτήρια της και για το χτύπημα των δικαιωμάτων της μαθητιώσας και σπουδάζουσας νεολαίας. Ήδη στο νέο πολυνομοσχέδιο εντάχθηκαν αντιλαϊκές απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών για την εκπαίδευση (συγχωνεύσεις-κλεισίματα σχολείων, υποχρεωτικό 30ωρο για τους εκπαιδευτικούς, θέσπιση του αντιδραστικού μέτρου της «αξιολόγησης» στα σχολεία κ.λ.π.).Στις 11 του Γενάρη ο Υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου κατέθεσε και σχέδιο νόμου στη Βουλή σχετικά με την «Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικης». Πρόκειται για μια αποφασιστική εφαρμογή συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολών ΤΕΙ και ΑΕΙ, που δρομολογείται εδώ και χρόνια (βλέπε σχέδιο Αθηνά).
Οι αλλαγές για τους φοιτητές που φοιτούν ήδη σε αυτά τα τμήματα είναι αρκετά ανησυχητικές, αφού πολλοί απο αυτούς θα βρεθούν ξαφνικά εκτός σχολών και με πτυχία που θα ανταποκρίνονται σε «σχολές-φαντάσματα».Ενώ οι αλλαγές σε προγράμματα σπουδών που θα ακολουθήσουν  θα θέσουν παραπάνω εμπόδια για την απόκτηση του πτυχίου με την επιβολή πιο εντατικοποιημένων όρων σπουδών. Αυτή όμως η απόφαση δεν αφορά μόνο τους φοιτητές των συγκεκριμένων τμημάτων αλλά πρόκειται ναεπιβάλλει νέα αντιδραστικά δεδομένα συνολικά στην εκπαίδευση. 

Μειώνουν τον αριθμό των εισακτέων! Χτυπούν τα παιδιά των ΕΠΑ.Λ.!
Πρόκειται για μια κίνηση από την πλευρά του υπουργείου που θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εισακτέων. Κάτι το οποίο ήδη δρομολογείται στο Λύκειο μέσα από σχέδια που αφορούν την εισαγωγή παραπάνω εξεταστικών φραγμών στη Γ’Λυκείου, όπως με την εισαγωγή διπλών Πανελληνίων εξετάσεων. Με βάση το σχέδιο νόμουτο χτύπημα είναι πολύ πιο αιχμηρό για τα παιδιά των ΕΠΑ.Λ. Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. μέχρι στιγμής εισάγονται με ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις στα ΤΕΙ σε ποσοστό 20% και στα πανεπιστήμια σε ποσοστό 1%. Τώρα με την απορρόφηση των ΤΕΙ στο «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής» μας ενημερώνουν ότι «αυξάνεται από 1% σε 5% το ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» αφού, όμως, προηγουμένως θα έχουν συγχωνεύσει τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σε ένα πανεπιστήμιο (!). Το κυριότερο όμως είναι ότι οι εισακτέοι από ΕΠΑΛ δε θα δικαιούνται πλέον πτυχίο!Αντίθετα θα εντάσσονται αυτόματα στο νέο διετή κύκλο σπουδών για το πιστοποιητικό τύπου ΙΕΚ.Ακόμα πιο άνισες ευκαιρίεςστις σπουδές επιβάλλονται για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. οι οποίοι κατά βάση προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα, αδυνατούν ήδη να ανταπεξέλθουν στους εξαντλητικούς ρυθμούς και στα ταξικά εμπόδια που θέτει το Λύκειο και ρίχνονται στο 4ο έτος στην μαύρη παιδική απλήρωτη εργασία, στη μαθητεία.

Διετή κύκλοι σπουδών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ- Γερό χτύπημα στο πτυχίο!
Μέσα στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η θέσπιση διετών κύκλων σπουδών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ που θα αφορούν (για αρχή;) τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. και θα λαμβάνεται ένα «πιστοποιητικό επαγγελματικής ειδίκευσης» κατά την ολοκλήρωση τους.Αν θυμηθούμε ότι ο Νόμος Διαμαντοπούλου προέβλεπε το ενδεχόμενο να δίνονται «μισά πτυχία» για όλους τους φοιτητές που δεν θέλουν «ολόκληρες σπουδές» θα καταλάβουμε ότι το χτύπημα στα παιδιά των ΕΠΑ.Λ. είναι μόνο η αρχή. Μια τέτοια απόφαση είναι ένα σημαντικό χτύπημα στα δικαιώματα που κατοχυρώνει το πτυχίο μέχρι στιγμής. Εισάγει αυτό που χρόνια προσπαθούν να προωθήσουν, δηλαδή τη διάσπαση και τον κατακερματισμό του πτυχίου και την αποσύνδεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από αυτό. Ώστε τα παιδιά που δε θα χωρούν σε αυτή την σκληρά ταξική Τριτοβάθμια εκπαίδευση που στήνουν, να λαμβάνουν στο τέλος «πιστοποιητικά»- διαβατήρια για την ανεργίακαι να ρίχνονται σε ένα συνεχές κυνήγι προσόντων και «πιστωτικών μονάδων», για να στελεχώσουν τις μαύρες ελαστικές θέσεις εργασίας, που έχει ανάγκη οι παραγωγή.

HΣυλλογική και οργανωμένη αντίσταση της νεολαίας είναι η μόνη διέξοδος για να νικήσουμε!
Δε θα τους περάσει!  Δεν θα γίνουμε η γενιά των χαμένων δικαιωμάτων και της υποταγής!  Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς απέναντι στο γκρέμισμα κατακτήσεων και δικαιωμάτων που μας ανήκουν! Πρέπει συλλογικά και οργανωμένα να χτίσουμε εστίες αντίστασης σε σχολεία και σχολές. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Μαθητική αντίσταση καλούμε όλους τους μαθητές και φοιτητές να προχωρήσουν μαζικά και αποφασιστικά, και κόντρα σε λογικές οπισθοχώρησης και συνδιαλλαγής με το υπουργείο και τους παρατρεχάμενους του, σε συνελεύσεις, σε αποφάσεις αγώνα και σε μαχητικές κινητοποιήσεις. Για να μην περάσουν τα σχέδια Γαβρόγλου στην εκπαίδευση, να μην περάσει το σχέδιο νόμου και οι αντιλαϊκές του κατευθύνσεις, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στις σπουδές, στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου