Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΘ: Όχι στο κλείδωμα των σχολών, όχι στην κατάργηση του ασύλου!



Το τελευταία διάστημα γινόμαστε μάρτυρες της όξυνσης της επίθεσης στο άσυλο, έκφραση της οποίας είναι η ανακοίνωση ότι δύο σχολές με την μεγαλύτερη πολιτιστική και πολιτική δράση (ΣΘΕ και Πολυτεχνείο) αρχίζουν να κλειδώνονται και άρα οι πολιτιστικές ομάδες (κινηματογραφικές, θεατρικές) και τα πολιτικά σχήματα που στεγάζονται εκεί μένουν χωρίς χώρο δράσης και έκφρασης. Πρόκειται για μία περίπτωση ξεκάθαρης λογοκρισίας, καθώς οι πρυτάνεις πατώντας στις διατάξεις που έχουν τεθεί από το νόμο Γαβρόγλου και το νόμο πλαίσιο, προσπαθούν να σβήσουν την φωνή κάθε προοδευτικού ατόμου, που αντιστέκεται στην πολιτική υποβάθμισης των πανεπιστημίων.


Από την άλλη, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε αδειοδότηση όχι μόνο δεν συμβάλλει στην κατοχύρωση της ελεύθερης έκφρασης αλλά έρχεται ενάντια σε αυτήν, καθώς πολλές φορές στο παρελθόν εξαιτίας της «άδειας» που έχει δοθεί έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι/ες με περιστατικά λογοκρισίας και παρέμβασης στο πολιτιστικό μας έργο, αλλά και μηνύσεις.

Η κατοχύρωση του ασύλου ως αυστηρά ακαδημαϊκού ανοίγει το δρόμο για την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που «εμποδίζει» την εκπαιδευτική διαδικασία όπως καταλήψεις, συνελεύσεις, πολιτιστικές δράσεις (πρόβες, προβολές, εκθέσεις). Σε ένα «άσυλο» τέτοιο τύπου δεν χωράει η ελεύθερη ενασχόληση των φοιτητών/τριών με ενδιαφέροντα πέραν της εντατικής παρακολούθησης μαθημάτων, όπως η ενασχόληση με το θέατρο και τον κινηματογράφο. Μια τέτοιου τύπου κατάσταση βοηθάει τις εκπαιδευτικές αρχές να κάνουν το πανεπιστήμιο αφιλόξενο προς όλους/ες τους/τις φοιτητές/τριες.

Ως αντιπρόταση, προβάλλουμε ένα άσυλο πολιτικής και πολιτιστικής ελευθερίας όπου οι φοιτητές/τριες θα μπορούν να ασχοληθούν με οποιαδήποτε δραστηριότητα θέλουν, ένα άσυλο με συνεχείς πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ένα άσυλο που οι φοιτητές/τριες θα νιώθουν δικό τους και θα θέλουν να υπερασπιστούν, τόσο από αυτούς που ζητούν την κατάργηση του, όσο και από αυτούς που υπονομεύουν τη φύση του, όπως αυτοί που προωθούν το εμπόριο ναρκωτικών.

Παλεύουμε για ένα ζωντανό πανεπιστήμιο, ανοιχτό προς τους φοιτητές/τριες, αλλά και την κοινωνία. Για αυτό το λόγο προτάθηκαν κάποιες δράσεις όπως:
  • Κάλεσμα Γενικών Συνελεύσεων
  • Κάλεσμα εξωτερικών ομάδων
  • Περισσότερες πρόβες και προβολές στη ΣΘΕ και στο Πολυτεχνείο
  • Θεατρικά δρώμενα και αυτοσχεδιασμοί
  • Εκδηλώσεις σχημάτων
Συγκέντρωση και Πορεία την Παρασκευή 23/2 και ώρα 12 μ.μ. στην πλατεία Χημείου.

Πρωτοβουλία ενάντια στα κλειδώματα και την κατάργηση του ασύλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου