Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Ψήφισμα αλληλεγγύης στον Pablo Hasel!



Ο PabloHasel, Καταλανός τραγουδιστής, βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με την αστική δικαιοσύνη και το ισπανικό κράτος.Αυτή τη φορά, βρίσκεται αντιμέτωπος με 5 χρόνια φυλάκισης ( ή 2 αν καταφέρει να πληρώσει πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ!), με κατηγορίες το περιεχόμενο των στίχων των τραγουδιών του, και τα σχόλια του στο Twitter.

Ο PabloHasel έχει βρεθεί κι άλλες φορές διωκόμενος,τόσο το 2011 όσο και το 2014 έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί με αφορμή τραγούδια αλληλεγγύης προς αντιφασίστες πολιτικούς κρατούμενους. Είναι γνωστός γιατί διαχρονικά μέσα από τα τραγούδια του καταγγέλλει το καταπιεστικό κράτος της Ισπανίας, τις διώξεις σε αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους. Με τα κομμάτια του κριτικάρει την καταπίεση που βιώνει ο λαός από τις δυνάμεις καταστολής, την κρατική βία και τρομοκρατία.
Για αυτούς τους λόγους, λοιπόν, και για το ότι “τόλμησε” να καταγγείλει φίλο-ναζί ποδοσφαιριστές, διώκεται αυτή τη στιγμή.Το Ισπανικό κράτος δείχνει για άλλη μια φορά τον καταπιεστικό και ταξικό χαρακτήρα της αστικής δημοκρατίας  και της κυβέρνησης Ραχόι. Όπως και στην Καταλονία, στις κινητοποιήσεις λαού και εργατών έτσι και στον PabloHasel καταστέλλει, διώκει και ποινικοποιεί οτιδήποτε εναντιώνεται σε αυτό.
Ποιος θα το πίστευε πως στην "πολιτισμένη" Ευρώπη θα έμπαινε κάποιος στην φυλακή μόνο και μόνο για το περιεχόμενο των τραγουδιών του. Αλλά φαίνεταιότιθεωρείται πολύ απειλητικό ένα τραγούδι, όταν, μέσω αυτού, ο καλλιτέχνης μιλάει για την καταπίεση που βιώνει ο λαός και προωθεί την οργανωμένη πάλη.Ταυτόχρονα, μένουν στο απυρόβλητο οι πολιτικές της Ε.Ε. οδηγούν στην απόγνωση, την εργασιακή επισφάλειακαι την ανεργία τους λαούς της Ευρώπης και σε βάρος αυτών, αυξάνουν τα κέρδη των αστικών τάξεων.
Η δίωξη του Hasel δεν αποτελεί απομονωμένο γεγονός. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε ότι και στη χώρα μας, χέρι –χέρι με την εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματά μας, πάει και η αυξανόμενη καταστολή με διώξεις αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας, από εργαζόμενους μέχρι μαθητές! Αποτελεί κατεύθυνση/επιθυμία του συστήματος και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν να πνίξουν όσες φωνές αντίστασης υπάρχουν. Το δικαίωμα ενός ανθρώπου να αντιτίθεται στο άδικο πρέπει να χτυπιέται και όποιο κεφάλι σηκώνεται πρέπει να κόβεται προκειμένου να εδραιωθεί ένα κλίμα καταστολής και φόβου.
Καταδικαστέα για το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, λοιπόν, είναι η όποια μορφή αντίστασης σε αυτό.Βαφτίζεται με μεγάλη ευκολία«τρομοκράτης» όποιοςυπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων, αντιτίθεται στην ανεργία, στους μισθούς πείνας και στην εκμετάλλευση.
Η υπόθεση του PabloHasel δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια μακρινή από εμάς υπόθεση.Η δίωξή του αποτελεί δίωξη απέναντι σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο, σε όποιο μέρος κι αν βρίσκεται.Μπροστά στην αστική δικαιοσύνη, που υπάρχει για να υπηρετεί το συμφέρον των ισχυρών, η μόνη πίεση που μπορεί να ασκηθεί για την αθώωση του PabloHasel είναι από ένα κύμα αλληλεγγύης.Στη θέση τουβρίσκεται ο κάθε ένας από εμάς, που παλεύει για τα δικαιώματά του-δικαιώματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα-κόντρα σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου