Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ανακοίνωση του σχήματος Εκτός Τροχιάς για το Σύλλογο Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Φυσικού ΑΠΘ


Οι Εκτός Τροχιάς είμαστε ένα σχήμα που δημιουργήθηκε το 2016 στο Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων ΑΠΘ. Με την κίνηση δημιουργίας μας και τη συμμετοχή μας στις εκλογές (22/6), αρχικά θέλουμε μεταξύ άλλων να ενθαρρύνουμε την ενεργή συμμετοχή στο σύλλογο και τη διαφύλαξή του από την αδράνεια και τη διάλυση. Ο σύλλογος είναι απαραίτητο εργαλείο που φτιάχτηκε από εμάς -για εμάς- ως ένα μέσο για να διεκδικούμε τις ανάγκες μας. Αναγνωρίζουμε και συμμετέχουμε μόνο στο σύλλογο φοιτητών και απέχουμε από τα όργανα «συνδιοίκησης» του πανεπιστημίου (συγκλήτους, κλπ), τα οποία είναι στον έλεγχο του υπουργείου, όπου η φωνή των φοιτητών όχι απλά δεν μπορεί να ακουστεί, αλλά μετατρέπεται σε «συνενοχή» και «συναπόφαση» εις βάρος μας. Αντίθετα, ο σύλλογος μας και οι συνελεύσεις του θα πρέπει να διαφυλάσσονται σαν κόρη οφθαλμού, γιατί μας είναι απολύτως αναγκαίος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε:
  • Ήδη, με το πρόσφατο πόρισμα του εντελώς προσχηματικού «διαλόγου για την παιδεία», μπαίνει όλο και πιο πιεστικά το θέμα των διδάκτρων σε όσα δωρεάν μεταπτυχιακά έχουν απομείνει, μαζί και αυτό στο οποίο φοιτούμε. Με αυτό το μέτρο, το υπουργείο θέλει να «πετάξει» έξω από τις σπουδές όσους δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε, δηλαδή χιλιάδες κόσμο. Όχι απλά πρέπει να κινητοποιηθούμε ώστε να μην περάσει, αλλά πρέπει να καλέσουμε σε κοινή προσπάθεια και τους φοιτητές των υπόλοιπων τμημάτων όπου ισχύουν δίδακτρα με κοινό αίτημα να καταργηθούν σε όλα τα προγράμματα σπουδών.
  • Ήδη, πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τους εντατικούς ρυθμούς σπουδών που δεν επιτρέπουν σε όλους «να ακολουθήσουν» το πρόγραμμα και ειδικά είναι μεγάλο θέμα για όσους έχουμε ανάγκη να εργαστούμε. Βλέπουμε συμφοιτητές μας, ή και εμάς τους ίδιους «να μένουμε πίσω» σε μία άνιση και άδικη κούρσα, αφού στερούμαστε τα θεμελιώδη δικαιώματα (στέγαση για όλους, σίτιση πλήρης, έξοδα μετακινήσεων, κ.α.). Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να διεκδικούμε σταθερά ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών και δωρεάν εκπαίδευση. 
  • Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την πρακτική άσκηση είναι μεγάλο. Όχι απλά δεν τη δικαιούνται όλοι, αν το επιθυμούν, αλλά παραμένει και απλήρωτη! Δηλαδή, στο διάστημα της πρακτικής, όχι μόνο καλείσαι να μειώσεις ή να διακόψεις την κανονική σου εργασία (αν έχεις) από την οποία βιοπορίζεσαι, αλλά σε καλούν να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου δωρεάν χωρίς αμοιβή για το χρόνο, τον κόπο και τα έξοδα μετακίνησής σου. Πρόκειται για καθαρή εκμετάλλευση, που η διοίκηση του τμήματος ή το υπουργείο δεν πρόκειται να σταματήσουν. Η μόνη ελπίδα και η μόνη πραγματική πίεση είναι η ίδια η κινητοποίησή όλων μας μέσα από το σύλλογο.
  • Το θέμα των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και της ανεργίας είναι τεράστιο. Ήδη οι περισσότεροι από εμάς βρεθήκαμε εδώ γιατί αδυνατούμε να βρούμε δουλειά με το πτυχίο που πήραμε. Ξέρουμε ότι η ίδια η θέσπιση των μεταπτυχιακών σπουδών, ήταν ένα ακόμα βήμα στο χτύπημα του πτυχίου ως τη «μόνη προϋπόθεση για δουλειά». Τώρα πια ζούμε τις επιπτώσεις που έχει η διάσπαση των σπουδών σε κύκλους. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη, ότι ακόμα και αποφοιτώντας από εδώ, οι περισσότεροι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση ή τον εκβιασμό της μετανάστευσης σε άλλη χώρα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να ενώνουμε τη φωνή μας με τους φοιτητές του προπτυχιακού ενάντια στη διάλυση του πτυχίου, ενάντια στην κατάργηση της διδακτικής επάρκειας, και να διεκδικούμε μαζί τους τα επαγγελματικά δικαιώματα που όφειλε να μας κατοχυρώνει το πτυχίο.
Είμαστε σε τροχιά δημιουργίας αυτού που δεκάδες κυβερνήσεις στοχεύουν για δεκαετίες και περιγράφεται ως παιδεία των λίγων και εκλεκτών. Σήμερα, έχουμε απέναντί μας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει μετατραπεί σε εργαλείο επίθεσης, στα χέρια των ισχυρών του πλούτου, αλλά και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (Ευρωπαίων και Αμερικανών) που έχουν εξαρτήσει τη χώρα σε όλους τους τομείς.
Είμαστε σε τροχιά ακόμα περισσότερων μνημονίων, σκληρής επίθεσης στο λαό μας και τους εργαζόμενους, που στρώνει το έδαφος για τον αποκλεισμό όλο και περισσότερων νέων, και ιδιαίτερα των φτωχότερων, από την εκπαίδευση. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να συνδεόμαστε με τους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες και να συμμετέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Να συμβάλλουμε με κάθε ευκαιρία στην προσπάθεια του λαού μας να αντισταθεί και να προβάλλουμε παράλληλα τα δικά μας αιτήματα και τις ανάγκες.
Είμαστε σε τροχιά πολεμικού κινδύνου, με τα σύννεφα να πυκνώνουν στην περιοχή και τη δυστυχία χιλιάδων ξεριζωμένων προσφύγων να φτάνει καθημερινά στη χώρα μας και θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις να κινηθούμε και σε αυτό το θέμα: Να καταγγείλουμε ανοιχτά τον πόλεμο και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τον προκαλούν, να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και να εναντιωθούμε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εκεί. Οι πρόσφυγες και ο ελληνικός λαός έχουν κοινή αιτία για τη δυστυχία τους και δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν. Αντίθετα, οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στο άσυλο, στη σίτιση, στη στέγαση και στο δικαίωμα στην εργασία και όχι να κρατούνται όμηροι από εκείνους που στερούν όλα τα παραπάνω ακόμα και από τον ίδιο τον ελληνικό λαό.
Για όλα αυτά και για ακόμα περισσότερα ζητήματα που θα προκύπτουν, οι Εκτός Τροχιάς δεν μπορούν να υποκαταστήσουν κανέναν. Για να μείνει ο σύλλογος ζωντανός και χρήσιμος πρέπει να συμμετέχουμε όσο περισσότεροι γίνεται και να τον δούμε ως δική μας, προσωπική και συλλογική υπόθεση. Το σχήμα μας υπάρχει για να συσπειρώνει όσους σκέφτονται με ανάλογο τρόπο και θέλουν μέσα στο σύλλογο να προβάλλουν πιο αποτελεσματικά τα ζητήματα που συμμερίζονται ως αναγκαία.

Στις εκλογές της Τετάρτης στις 22/6 στηρίξτε τη φωνή μας στο σύλλογο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου